sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Alun tuntemuksia

Auto on nyt ollut ajossa torstaista lähtien. Tässä vähän kommentteja ja kuvia aiheeseen liittyen.

Käytiin lauantaina viemässä venetraileri Uudestakaupungista Alastarolle niin piti saada 1000 km täyteen ennen tuota, sisäänajovaiheessa kun ei saa kärryä vetää. Torstaina tuli mentyä pieni lenkki Uudestakaupungista, Kustavin kautta Rymättylään ja takaisin. Perjantaina tuli käytyä Porissa ja Reposaaressa.

Ajettavuus on erittäin miellyttävä. Ohjaus on kaupunkivauhdissa mukavan kevyt, mutta maantienopeuksissa ohjaus tuntuu selvästi raskaammalta ja tarjoaa hyvän tuntuman. Suuntavakaus on erittäin hyvä. Perjantaina Reposaaressa yllätti autosta poistuessa myrskytuuli. Sitä ei ajaessa juuri havainnut, vaikka auto on korkea.

Alusta on hyvä kompromissi mukavuuden, maavaran, tuntuman ja kantavuuden kannalta. Auto ei kallistele kurveissa nimeksikään, maavaraa on riittävästi huonoillekin teille, viiden hengen kuorma tekee ajosta pikemminkin mukavampaa ja tuntuma on kokoajan tiehen hyvä ja luotettava.

Sisällä auto jakaantuu kahdeksi tilaksi tunnelmiltaan. Edessä on tyköistuvampi tunnelma, kiitos hyvin tukevien sporttipenkkien ja kojelaudan läheisyyden. Myös ikkunat edessä ovat matalampia kun auton takana. Takana tunnelma on olohuonemainen, tilaa joka suuntaan reilusti, yllä valoa ja tunnelmaa tuova kattoikkuna sekä penkitkin säätyvät takapenkeiksi poikkeuksellisen hyvin. Kun takana on väkeä, etupenkkiläisten ei tarvitse vaivaantua ja siirtää penkkejään eteenpäin, vaan tilaa on reilusti. Myös tavaratila on auton ulkomittoihin nähden vähintään kohtuullinen ja sen käytettävyys erittäin hyvä. Tila on selkeä, löytyy kassikoukkuja, kiinnityspisteitä ym ja pikkusälät saa välipohjan alle pois silmistä. Myös laajennettavuus on hyvin hallittu.

Lauantaina sain myös kokea millainen Roomster on vetoautona. Koukussa oli arviolta 500-600 kg trailerin ja veneen yhdistelmä. Kiihtyvyydessä lisäpainon tunti, mutta matkanopeuden ylläpito on vaivatonta. Kiitos automaattivaihteiston ja vakionopeussäätimen, maantiellä nopeuden ylläpito on vaivatonta. Kun ylämäessä tarvitsee potkua enemmän, automaatti vaihtaa pienemmälle sulavasti ja vakionopeussäädin pitää vauhdin stabiilina. Takajousitus on riittävän jämäkkä kantaakseen lisääntyvän kuorman kunnialla. Tilasin autooni irroitettavan vetokoukun. Se kiinnittyy puskurista aukeavan luukun alle. Koukun kiinnityspaikka ja sähköpistorasia pysyy suojassa luukun alla eikä pilaa takapään muotoja. Koukun kiinnitys ja irroitus on helppoa ja sulavaa kunhan ensin katsoo ohjekirjasta miten tämä toiminto toimii.

Moottorin ja vaihteiston yhteispeli on saumatonta. 1.2 TSI tarjoaa riittävästi voimaa, tavanomaisissa tarpeissa pintakaasulla on täysin riittävästi voimaa. Ohitustilanteissa kaasun pohjaan laitto antaa jopa yllättävän hyvän kiihtyvyyden ja voiman tunteen. Vaihteisto tekee työnsä tarkasti, pehmeästi ja täsmällisesti. Se ei milloinkaan muuten kun täyskaasukiihdytyksissä huudata moottoria ja moottorin äänet pysyy normaalisti täysin taustalla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti