lauantai 6. joulukuuta 2014

Huomioita vuoden varrelta

Iltapäivää hyvät blogini seuraajat,
On jälleen koittanut aika uuden bloggauksen. Edellisestä onkin jo pieni tovi ehtinyt kertyä. Tässä kokoan yhteen vuoden aikana tekemiäni havaintoja.

Ensin keskityn havaintoihin mitkä liittyvät ympärivuotiseen käyttöön.

Ympärivuotinen käyttö


Talvikäyttö


Roomster lämpeää hyvin. Lämpöä tulee nopeasti kylmäkäynnistyksenkin jälkeen ja lämpö on tasaista. Automaatti-ilmastointi on talvikäytössäkin hyvä juttu, 21 astetta ja automaattiasento on talvisinkin osoittautunut toimivaksi. Lämmin ilma jakautuu myös hyvin, varpaat eivät palele ja lasit pysyvät hyvin auki.

Ajettavuus on huonollakin kelillä helppo ja turvallinen. Auton modernit järjestelmät pitävät huolen, että jos jostain syystä pito menetetään, auton kurssi pysyy turvallisena. Kiihdytys ja jarrutus ovat talvellakin helppoja operaatioita ja ohjaustunto säilyy talvirenkaillakin luotettavana. Automaattivaihteisto toimii talviajonkin kannalta optimaalisesti.

Talvirenkaina on Nokian Hakkapeliitta 8 -nastarenkaat koossa 195/55R15. Tämä koko on Roomsterin vakiokoko (muut mallit paitsi Scout) ja valitsin tämän talveksi mm. siitä syystä, että leveys ja profili on hieman kesärengasta maltillisemmat. Hakkapeliitta 8 oli uusi malli kun valitsin renkaat. Testejä ei ollut vielä renkaasta tuolloin nähtävillä. Ensimmäiset testit saapuivat loppuvuodesta 2013 kyseisestä renkaasta ja rengas normaalisti voitti kaikki testit Suomessa ja muualla. Rengas on osoittautunut erinomaiseksi yhdistelmäksi pitoa ja mukavuutta. Äänitasokaan ei ole käytännössä ollenkaan kesärenkaita kovempi.

Kesäkäyttö


Kesäkaudellakin Roomster on mieluisa matkakumppani. Roomster on ensimmäinen ilmastoitu auto taloudessani. Automaatti-ilmastointi hoitaa hommansa hyvin. 21 astetta ja automattiasento toimivat hyvin, pitkään auringossa seissyt kuuma autokin viilenee nopeasti ja lämpötila pysyy kokoajan sopivana. 

Ajettavuuteen tuo sopivan muutoksen kesärenkaiden matalampi profiili. Ohjaukseen tulee uutta terävyyttä ja auton käytös tulee vielä täsmällisemmäksi. Esim. mutka-ajosta häviää kaikki tila-automaisuus. Autolla viihtyy hyvin joka nopeusalueella ja moottoritielläkin tunnelma säilyy leppoisana, turvallisena ja helposti hallittavana. Vakionopeussäädin tekee maantieajosta leppoisaa.

Kesärenkaina ovat auton ensiasennusrenkaat. Ne ovat Bridgestone Turanza ER300:t koossa 205/45R16. Renkaat ovat ominaisuuksiltaan hyvät ja jäykkä runko luo perustan hyville kaarreominaisuuksille. Ainoa miinus äänitaso, seuraavat renkaat ovat hiljaisemmat sitten joskus kun nämä uusin.

Havaintoja voimalinjasta


Autossa on 1.2 TSI 105-hevosvoimaisena versiona ja DSG-kaksoiskytkinvaihteisto. 

1.2 TSI:ssä on joka tilanteessa voimaa enemmän kun iskutilavuudesta voisi uskoa. Normikäytössä kierrokset pysyvät alhaalla ja moottorin ääniä ei käytännössä kuule kabiiniin. Voimaa riittää hyvin moottoritievauhdeissakin, vauhti ei laske kovissakaan ylämäissä.

Ohitustilanteissa moottorin ja vaihteiston yhteistyö on saumatonta ja ohitustilanteissa yleensä yllättyy siitä, miten iloisesti auto liikkuu. Kuorman kanssa auto jaksaa myös liikkua hyvin.

Havaintoja varusteista


Sporttipenkit


Sporttipenkit ovat harvinainen varuste Roomsterissa. Nettiautossa myynnissä olevista autoista hyvin harvoista löytyy sporttipenkit, vaikka lisävarusteen hintakin on perin kohtuullinen (noin 300 €).

Etupenkit ovat samat kun Fabia II RS:ssä. Penkit sopivat omaan ruumiinrakenteeseen hyvin eikä selkä väsy pitkälläkään matkalla. +500 km päivämatkan päälle tuntuu lähinnä siltä, että nytkö ollaan jo perillä. 

Suosittelen lämpimästi.

Pyöräteline auton sisälle


Pyöräteline auton sisälle kuulostaa henkilöautoon aika mielenkiintoiselta monen korvaan. Varuste toimii käytännössä hyvin, pyörät kiinnittyvät tukevasti ja varusteen käyttö on helppoa heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen.

Mikäli tarvetta kuljettaa pyörää ja muutakin tavaraa tämän lisäksi samalla kerralla, suosittelen varustetta.

Tavaratilan välipohja


Tämän varusteen kohdalla Škodan Simply Clever -ideologia on hieman tökkinyt. Välipohja tekee tavaratilan kassikoukuista turhahkot, koska koukut ovat silloin liian matalalla. 

Välipohja tekee myös tavaratilasta ja laajennetusta tilasta liian eri korkeuksisen, joten varusteen käyttö heikentää auton laajennettavuutta. Myöskään polkupyöräteline ei sovi mikäli välipohja paikallaan.

Mikäli varustelisin autoa nyt, jättäisin varusteen ostamatta. Irroitin välipohjan jo ensimmäisinä kuukausina ja en ole sitä kaivannut varastosta sen jälkeen esille.

Bluetooth


Bluetooth toimii autossa sekä handsfreenä että musiikin kuuntelussa (A2DP).

HF-käytössä mittarien välissä olevalle näytölle tulee tulevan puhelun soittajan nimi ja ratin napista saa vastattua puhelimeen. Puhelimeen ei tarvitse koskea ajon aikana ollenkaan. Äänenlaatu on hyvä, sekä kaiutinpuolen että mikrofonin. Puhelusta saa hyvin selvää ja vastapuolikin saa selvää hyvin mitä puhun.

Musiikin kuuntelussa laitetaan puhelimesta soimaan musiikkia, esim. Spotifystä, sitten valitaan radiosta media-näppäimen alta kohta Bluetooth. Tämän jälkeen musiikki soi auton kaiuttimista. Toimivuus on ongelmaton eikä BT aiheuta äänenlaatuun autossa kuultavaa eroa. 

Suosittelen varustetta lämpimästi.

Irroitettava vetokoukku


Vetokoukku kiinnittyy Roomsterissa takapuskurin luukun alle. Kaikissa Scout-mallisissa puskureissa on samanlainen luukku, joten autosta ei ulkoisesti tiedä, mikäli koukkua ei paikallaan, että autossa on peräkoukku. Tämä on hyvä asia, koska koukku on harvemmassa perässä varsinaisesti koriste.

Kun koukku on irroitettuna, sille on selkeä paikka johon koukku kiinnittyy tukevasti. Paikka on tavaratilan lattian alla ja sinne on helppo päästä. Koukun kiinnitys paikalleen on luontevaa ja helppoa heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen.

Koukku on hyvä ja kätevä varuste sekä lisää auton monikäyttöisyyttä. Alusta ja voimalinja toimivat hyvin myös kärryn vedossa.

Suosittelen lämpimästi. Tämän lisävarustehinta on hyvin kilpailukykyinen ja jopa edullinen verrattuan koukkuun asennettuna auton hankinnan jälkeen.

VarioFlex-takaistuimet


VarioFlex-järjestelmä on vakiona kaikissa Roomstereissa. Takana on kolme erillistä penkkiä, jotka kaikki säätyvät yksilöllisesti. Penkeissä on etäisyys- ja kaltevuussäätö. Penkit saa myös yksitellen laitettua alas, pystyyn tai kokonaan irroitettua. Kaikki operaatiot sujuvat ilman työkaluja ja penkit ovat yksinkin helppoja siirrellä.

Takana viihtyy raamikkaampikin herrasmies hyvin, koska tilaa on hyvin joka suuntaan. Penkkien pehmustus ja muotoilu ovat hyvät. Keskipenkin saa taitettua alas, tällöin esiin tulee pari mukitelinetta ja kyynärnojat.

Hienoa Simply Clever -ideologiaa ja ihmettelen miksei vastaavia ole muissa autoissa.

Yhteenveto


Auto on osoittautunut vajaan vuoden aikana hyvin käyttööni sopivaksi. Ajettavuus ja tilankäyttö miellyttävät yhä suuresti.

Hyvää
 • Turvallinen ajettavuus kelillä kun kelillä
 • Hyvä voimalinja
 • Tilavuus ja monikäyttöisyys
Huonoa
 • Kesärenkaiden melu
 • Kulutus ei ole täysin luvatun mukaista

Ja vielä bonuksena pari kuvaa:
6 kommenttia:

 1. Onko mitään kokemuksia ylläpitokustannuksista? Huollot jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kaikki kulut kerännyt Spritmonitoriin (joskin kulut on piilotettu muilta).

   Auton ainoat kulut on nyt olleet hankintahinnan lisäksi vuosittainen käyttömaksu ja vakuutus. Huoltoväli on 35 tkm tai kaksi vuotta. Kotimaisissa testeissä VW-ryhmän autoissa on olleet yleensä edullisimmasta päästä olevat huoltokulut. Lähin merkkihuolto on KK-AutoTeam Laitilassa.

   Poista
  2. Omat kokemukset KK-Autoteamin huolloista on aika vaihtelevat, kannattaa harkita ajaako vähän pidemmälle.

   Poista
  3. Vanhempien Volkswageneita ovat hyvin hoitaneet ja muiltakin kuullut ihan hyvää palautetta.

   On ne ainakin jotain tehneet oikein:

   "Vuonna 2011 yritys palkittiin Volkswagen Service Quality Awards – palkinnolla Saksan Wolfsburgissa.
   Volkswagen palkitsi 50 parasta eurooppalaista Volkswagen jälkimarkkinointiliikkettä. KK-AutoTeam Oy oli parhaana suomalaisena vastaanottamassa arvostettua jälkimarkkinoinnin laatupalkintoa. Palkitsemisen perustana oli asiakastyytyväisyysindeksi sekä uusintakorjaustulos."

   Poista
 2. Hakkapeliitta 8 oli uusi malli kun valitsin renkaat. Testejä ei ollut vielä renkaasta tuolloin nähtävillä. Ensimmäiset testit saapuivat loppuvuodesta 2013 kyseisestä renkaasta ja rengas normaalisti voitti kaikki testit Suomessa ja muualla.

  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/nokian-renkaat-viilannut-testituloksia/E5tExWWZ

  Selvisi syykin miksi rengas voitti normaalisti kaikki testit :9

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen yhä enemmän kun tyytyväinen Nokian Hakkapeliitta 8 -talvirenkaisiin. Minulla ei ole mitään epäilystä, ettei nämä renkaat olisi yhä parhaat saatavilla olevat talvirenkaat. Tulevatkin renkaani tulevat varmasti Nokian Renkailta.

   Poista