sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Koeajoraportti, Ford Kuga

Tämä artikkeli ei kohdistu Roomsteriin.

Kävin lomareissun alussa koeajamassa Raision Laakkoset-ketjun myymälässä Ford Kugaa. Malli valikoitu mm. sen perusteella, että tuossa on heidän koeajoautoista PowerShift-vaihteisto, eli Ford-konsernin kaksoiskytkinautomaatti. Sekään ei vähentänyt mielenkiintoa, että vastineeksi koeajosta sai selfietikun (oli loppu, lupasivat lähettää postitse) sekä kupongin jonka avulla saa haettua jonkun iltapäivälehden viikonloppunumeron R-kioskilta.

Ford Kugasta tuli hiljattain uusi malli tuotantoon. Auto edustaa ns. keskiluokan citymaastureita, eli kilpailijoina on mm. Hondan CR-V, Toyota RAV4, Volkswagen Tiguan jne.

Huomioni tässä kiinnittyy lähinnä vaihteiston toimintaan, ajettavuuteen yleensä ja auton tiloihin. Vertailukohtana käytän talouteni Roomsteria.

Moottori, ajettavuus ja vaihteisto

Moottorina oli 2-litrainen diesel jossa tehoa 150 hevosvoimaa. Tämä on uskoakseni kovin yleinen moottorivalinta tämän luokan autoon. Moottorin parina oli kuusipykäläinen kaksoiskytkinautomaatti. 

Moottori on tasakaasulla ja tyhjäkäynnillä kaunisääninen, mutta kaasua hiukankin enemmän painettaessa se ääntelee varsin kuuluvasti. Kiihdytyksissä yllättää se, miten vaisulta tuo moottori tuntuu Kugaan. Roomster kiihtyy 1.2 TSI:llä samoissa mäissä liityttäessä Turun ohitustielle ripeämmin. Ero selittyy Kugan suuresta omamassasta. Autoa saa myös samalla koneella 180-hevosvoimaisena versiona, suosittelen tätä jos vähänkään aktiivisempaa ajamista ja isompaa kuormaa.

Vaihteisto toimi sivistyneesti eikä käytös ollut missään ajotilanteessa hermostunutta. Kun olen ajanut kohtuullisesti VW-ryhmän DSG:llä (7-vaihteinen kuivilla kytkimillä ja 6-vaihteinen märillä kytkimillä), huomaa että molempien konsernien käyttämän vaihteiston toiminta on samantyylistä. Vaihteistoa uskaltaa suositella vaativammallekin kuljettajalle. Vaihteistossa on ajotiloina normaaliin ajoon soveltuva D, joka pitää tasakaasulla kierrokset hyvin maltillisina, S, joka pitää kierrokset korkeammalla joten moottori vastaa nopeammin kaasuun sekä manuaalimoodi. Tässä mallissa ei ollut ratin läheisyydessä vaihtonappeja, vaan vaihto tehdään vaihdekeppiä tökkimällä. Kaksoiskytkinautomaatin kanssa en ole törmännyt tarpeeseen käyttää manuaalivaihtomoodia kun testin vuoksi, joten tämä ei ole mielestäni miinus.

Ohjauksen tuntuma on tämän luokan autoksi täysin mainio. Jousituksen toiminta ei aiheuta syytä negatiivisiin kommentteihin. Moottoritievauhdissa nopeat kaistan vaihdot tosin kertovat karua kieltään auton ja sen painopisteen korkeudesta. Auto huojahtelee ja huojahdusliikkeessä tuntuu selvästi iso massa, Roomsterin käytös on paljon henkilöautomaisempaa.

Tilankäyttö

Etu- ja takapenkillä on 1,8 metriä pitkällä käyttäjällä mukavat ja kohtuullisen väljät oltavat. Takanakaan ei polvet ota kiinni saman mittaiselle säädettyyn etupenkkiin.

Tilan laajennettavuus on kömpelöä. Takapenkki taittuu kasaan kahdessa osassa ja laajennettu tila on selvästi eri tasolla kun tavaratila. Laajennettu tila on matalahko. Tässä suhteessa tila-auto on ymmärrettävistä syistä edellä. Takaluukku on sähkötoiminen, parin kokeilukerran jälkeen tämä tuntuu täysin luontevalta. Luukku kuitenkin aukeaa ja sulkeutuu perin hitaasti, ehkä tähänkin tottuisi käytössä.

Koeajoreitti

Lähdin liikkelle Raision Myllyn läheltä olevalta myymältä, ohikulkutietä Helsingin suuntaan ja Tampereen moottoritielle Tamperetta kohti. Ajoin lyhyen lenkin Liedon asemalla ja sitten takaisin samaa reittiä. Tässä on paljon moottoritietä 100 - 120 km/h rajoituksella ja Liedon päässä rauhallista taajama-aluetta. Keskikulutukseksi ajotietokone näytti tällä matkalla rauhallisella ajotyylillä reilua kahdeksaa litraa.

Yhteenveto

Ominaisuudet ovat omassa luokassaan kilpailukykyiset, mutta mm. ajettavuudessa ja suorituskyvyssä joutuu tekemään kompromissejä henkilöautoja isommasta korkeudesta ja massasta johtuen. PowerShift-vaihteisto on ominaisuuksiltaan täysin kilpailukykyinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti