torstai 28. tammikuuta 2016

Koeajoraportti, Dacia Duster

Kävin koejamassa eilen Raision Autotalo Pelttarilla Dacia Duster dCi 110 S&S 4x4 Laureaten, eli Dusterin nelivedolla ja dieselkoneella. En ollut ajanut ennen Daciaa ja koeajoa vastaan tarjottiin ilmainen lounas kahdelle, joten miksei.

Ensivaikutelma

Myyjäliike antaa auton koeajettavaksi selvästi mielellään. Auto on hopeanharmaa ja liikkeen pihalla. Kabiiniin istuessa auton edullinen hintaluokka (koeajoauto reilu 22 k€) paljastuu mm. laatuvaikutelmasta. Moottori kuulostaa traktorimaiselta pari ekaa minuuttia. Autoon siirtyessä pitää hiukan nousta. Penkkien pehmustus on pehmeähkö ja sivutuki näyttää kuvissa jonkinlaiselta, mutta pehmustuksen pehmeyden takia sitä ei varsinaisesti huomaa.

Vaihteisto on nelivetoisessa versiossa aina kuusipykäläinen manuaali. Vaihdekepin liikkeet ovat lyhyehköt ja täsmälliset. Kytkinpolkimen tuntuma on luonteva ja kaasun annostelu on helppoa. Moottorissa on hyvä alavääntö tyhjäkäynninkin kohdalla, eli auton kääntäminen parkkipaikalla ei vaadi kierrosten nostoa.

Ajettavuus

Ohjauksen tuntuma on ajoneuvoluokka huomioiden täysin hyvä ja suuntavakaus moitteeton. Auto etenee moottoritielläkin vaivattomasti ja suunnan pito on helpon tuntuista. Mutkissa alusta sallii kallistelua jonkin verran, mutta liikkeet pysyvät hyvin hallinnassa ja meno on mukavaa. Alusta ei ole ollenkaan pintakova, pehmeys tuo ajoon jopa mukavaa leppoisuutta.

Moottori on Renault-Nissan-ryhmittymän 1,5-litrainen suoraruiskutustekniikkaan perustuva ahdettu nelisylinterinen dieselkäyttöinen moottori. Käyntiääni menee heti lämmettyään hyvin miedoksi pienillä kierroksilla ja kierroksilla se murisee varsin mukavasti. Auto painaa noin 1400 kg, moottori tarjoaa tehoa 109 hevosvoimaa ja vääntöä 240 Nm. Moottori vastaa kaasuun joka vaihteella kiitettävästi ja se tuntuu arvojaan tehokkaammalta. Voimaa riittää mainiosti kevyellä kuormalla jopa ripeätahtiseen liikkumiseen.

Tilat


Edessä on mukavahkot tilat kahdelle. Etupenkkien tarjoama tuki on kuitenkin laimea, niskatuen malli oudohko ja vasemmalle jalalle en löytänyt koeajon aikana luontevaa paikkaa. Ajossa kuitenkin viihtyi, kiitos mukavan ajettavuuden. Edessä keskellä on pari mukitelinettä.


Takana tilaa on kahdelle varsin riittävästi. Polvi- eikä pääntilaa ei ole ylettömästi, mutta istumaan mahtuu kuitenkin varsin mukavasti. Penkki on pehmeä eikä sivutukea ole kovin paljoa. Takapenkiltä puuttuu kokonaan mukitelineet.


Tavaratila on varsin syvä, mutta hattuhyllyn alle jäävä tila on matala. Normaalikäytössä tämä näkynee sellaisena, ettei tavallisen kokoinen kylmälaukku mahdu pystyssä tavaratilaan ilman hattuhyllyn irroitusta. Takapenkki taittuu normaalisti kahdessa osassa.


Varustelu

Autossa oli paras varustelutaso, mutta sen sisältö on korkeintaan kohtuullinen. Ilmastoinnin automatiikkaa ei saa rahallakaan, eikä automaattista vaihteistoa. Penkit lämpeävät, peilit kääntyvät ja lämpeävät sähköllä sekä autossa on käsikäyttöinen ilmastointilaite. Sähköikkunoita on neljä kappaletta.

Takapenkin sähköikkunoiden avausnappula on väärässä paikassa, siihen osuu helposti kyynärpäällä vahingossa. Sähköpeilien käyttökytkin on oudosti käsijarrukahvan vieressä keskellä alhaalla.

Nelivedon käyttökytkin on keskikonsolissa. Siinä on valittavissa etuveto, automaattisesti kytkeytyvä neliveto sekä neliveto lukoilla. Käyttökytkin toimii kevyesti ja käyttöliittymä on looginen. Neliveto toimii esim. liukkaalla kiihdyttäessä loogisesti. Lukkojen ansiosta auton ei pitäisi jäädä jumiin vaikka yksittäinen pyörä menettäisi pitonsa.

Autossa on lisävarusteinen 7" näytöllinen navigaattori/radio. Sen käyttö tuntuu perusjutuissa loogiselta ja hintaluokkansa autoon varuste tuntuu oikein pätevältä.

Yhteenveto

Hintaluokassaan Dacia Duster tarjoaa paljon autoa. Nelivetoiseksi autoksi se on suorastaan edullinen. Auton perusajettavuus on erinomainen sekä moottori on pirteä sekä varsin taloudellinen (koeajon kulutus oli noin 7 l / 100 km, luvattu yhdistetty kulutus 5,2 l / 100 km). Varustelu riittää useimpiin tarpeisiin. Sisätilat riittävät neljälle aikuiselle hyvin ja melutaso ei ole mitenkään erityisen korkea.

Jos pitäisi valita kesällä koeajamani Ford Kugan ja tämän Dusterin välillä, Duster tuntuu näistä paremmalta, paljolti mukavamman alustansa puolesta sekä tehokkaamman tuntuisen moottorinsa ansiosta.

Plussaa
  • Ajettavuus
  • Moottori
  • Kohtuullinen hintataso
Miinusta
  • Joidenkin varusteiden käytettävyys
  • Varusteiden saatavuus
  • Tavaratilan mataluus
  • Kabiinin lämpeävyys kovalla pakkasella (koeajopäivänä oli noin 3 °C eikä puhallettava ilma ollut kovin kuumaa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti